Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Vulkáni aktivitás a Krakataunál

2011.08.02. 22:40 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (433 KB, JPEG)

A 19. század egyik legnagyobb vulkánkitörésének helyszíne, az Indonéziában található Krakatau az elmúlt néhány évtizedben időszakosan ismét aktivitást mutatott. A képen a kataklizma után évtizedekkel (1930-ban) felszínre emelkedett Anak Krakataut láthatjuk. Neve annyit tesz: a Krakatau gyermeke. 2011. július 31-én leheletfinom hamufelhő emelkedett fel a vulkánból és sodródott nyugat felé (a képen felfelé).

A fenti képet a NASA Advanced Land Imager (ALI) eszköze készítette a Earth Observing-1 (EO-1) műhold fedélzetéről. Az Anak Krakatau sötétszürke területei, elsősorban az 1970-es, '80-as és '90-es évek lávafolyásainak köszönhetőek. E területeket koronázza a fiatal salakkúp, közel a sziget közepéhez. Zöld növényzet fedi a keleti partvonal felé található, idősebb láva alkotta területeket.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: vulkán indonézia hamu krakatau

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr43121487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása