Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Egy földrengés hangjai (2011. január 29. Oroszlány)

2011.09.22. 07:47 gaia admin

Az alábbi bejegyzést egy az egyben emelném át innen, remélem a szerző nem haragszik meg érte.

"...január 29-én 4,8 erősségű földrengés rázta meg a Dunántúl térségét. A földrengések erősségét mérő szeizmográfok által rögzített szeizmogramok nagyon hasonlítanak a hanghullámok grafikai reprezentációjára. Ez adta az ötletet egyik helybeli zenészünk legújabb darabjához.

A brit származású és Fehérváron élő Computerchemist elektronikai zenét ír és játszik, amely sokszor más zenei műfajokat is érint, legyen az jazz, rock vagy akár komolyzene. Legújabb darabja a Fehérváron is észlelt földrengés szeizmogramjait fordította le különböző szoftverek segítségével a zene nyelvére.

Az eredmény talán a “Musique concrète” kísérleteihez hasonlít a leginkább és minden bizonnyal a zenész eddigi legkevésbé kommersz darabja. A teljes zeneszám 30 perc hosszú, de minden bizonnyal a legérdekesebb rész maga a “földrengés”, amit a hullám hirtelen kiugró terjedelme miatt a türelmetlen hallgató is gyorsan megtalál.

 

 

computerchemist - music for earthquakes (2011) by computerchemist

Hallgass bele, szerintem az egyik legfurcsább hangsorozat, amit valaha is hallottam. Kiráz a hideg a hallatán és a bálnák énekéhez hasonlóan érzelmek furcsa keverékét indítja meg bennem. Mélyen megerősít abban a hitemben, hogy bolygónk élő, érző és szerves lény, melynek még messze nem fedeztük fel az összes titokzatos és csodálatos tulajdonságát.

A darabot itt is hallgathatod, de le is töltheted legálisan és teljesen ingyen innen."

 Szerintem lenyűgöző.

Szólj hozzá!

Címkék: zene földrengés

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr253241960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása