Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Bigach-kráter

2011.10.11. 12:32 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (679 KB, JPEG)

Néhány meteor-kráter, mint például az arizonai Barringer-kráter könnyen felismerhető a jól megőrzött formáknak és tájelemeknek köszönhetően. Más becsapódási nyomokat, mint az északkelet kazahsztáni Bigach-krátert nehezebb észrevenni a kora, a geológiai módosító folyamatok vagy akár az emberi tájmódosítás miatt.

A Bigach a maga kb. ötmillió éves korával egy viszonylagosan fiatal földtani képződmény, azonban a régióban lejátszódott tektonikai folyamatok a szerkezetet vetők mentén elmozdították, melynek a jelenlegi, kissé szögletes megjelenését köszönheti (a kép középső részén). A nagyjából 8 kilométer átmérőjű, kör alakú perem még mindig felismerhetően elüt a viszonylag lapos belső résztől.

A vetődés és az erózió módosító hatásán túl a belső terület mezőgazdasági céllal is hasznosításra került, ami a sárgásbarna, osztott földek képében látszik is a felvételen. Más szögletes mezőgazdasági parcellák láthatóak északkelet és kelet irányába is. A legközelebbi település, Novopavlovka alig látható a kép tetejéhez közel.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr733277548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása