Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Nyugat-Európa éjjel

2011.09.09. 17:14 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (408 KB, JPEG)

Nyugat-Európa számos nagyvárosa kirajzolódik ezen a (greenwich-i középidő szerint) 2011. augusztus 10-én 0 óra 25 perckor  , a Nemzetközi Űrállomásról készített fotón. Míg a vidék "pöttyözött" a különálló városi területeken kibocsátott fény miatt, addig a metropoliszok mint London, Párizs, Brüsszel és Amszterdam sokkal élénkebben jelennek meg a nagyobb fényszennyezésük miatt. Milánó környéke is látható a kép jobb felső részén. E városok mindegyike volt királyság, köztársaság vagy valamilyen birodalom fővárosa - vagy épp most is az (Párizs és London e 3 közül mindegyik volt), Brüsszel pedig az Európa Unió székhelye.

A fenti fénykép a Nemzetközi Űrállomásról készült egy nagylátószögű objektívvel, ennek köszönhető a viszonylag nagy belátott terület. Hogy némiképp érzékeltessük a méreteket, London és Párizs agglomerációinak központjai körülbelül 340 kilométerre találhatóak egymástól. A kép rövidülése okozza, hogy Párizs és Milánó távolsága (640 km) kevesebbnek tűnik, mint a London-Párizs táv.

A szárazföld városi fényeivel szemben a La Manche csatorna (angolul English Channel, vagyis Angol csatorna) egységesen sötét, de az Alpok területe Milánó közelében szintén mentes a fényektől. Bár a légkör nagy része tiszta volt a képkészítés időpontjában, Brüsszel fényeit vékony felhőréteg halványította el.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: fény nyugat európa

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr643208938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása