Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Fitoplankton-"virágzás" a Nagy-korallzátonynál

2011.08.20. 08:06 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (6 MB, JPEG)
letöltés GeoTIFF fájl (64 MB, TIFF)
letöltés Google Earth fájl (KML)

"A tengert ott sok helyen valamiféle barna hab borítja, amit a tengerészek általában söpredéknek(?) hívnak. Amikor először ilyet láttunk, azt hittük zátonyhoz közeledünk, de ugyanolyan mélynek találtuk ott is a vizet, mint másutt."

A Korall-tengeren és a a Nagy-korallzátony környékén keresztülhajózva, James Cook tette a fenti megfigyeléseket 1770. augusztus 28-án. A feljegyzései tartalmazzák a hosszú barna cianobaktérium-szálak első említését, amik gyakoriak az ausztrál partok mentén.

2011. augusztus 9-én az Aqua műholdon lévő MODIS képkészítő eszköz örökítette meg a fenti képet, a hasonló árnyalatú barna "szalagokról" a Nagy-Korallzátony és Queensland partjai között. Bár lehetetlen a fajokat azonosítani műholdfelvételek alapján, de az ilyen vöröses-barna áramlatok általában a trichodesmium fajnak köszönhetőek, melyet a hajósok "tengeri fűrészpornak" neveztek.

A trichodesmium egyfajta cianobaktérium, kicsi egysejtes organizmus, ami az óceánban nő és fotoszintézis segítségével állít elő tápanyagot, akárcsak a növények. Fontos szerepet játszanak a Föld óceánjainak életében, mert a légköri nitrogént alakítják át ammóniává, ami egyfajta termékenységet serkentő anyag a növények számára (afféle természetes műtrágya). Ugyanakkor a trichodesmium eltávolítja a légkörből a széndioxidot. Ez az ún. "virágzás" gyakran történik meleg, tápanyagban szegény vizekben. Charles Darwin is megfigyelt egy ilyen eseményt a HMS Beagle-ről 1832-ben, csodálkozva, hogy "a számuk végtelen lehet"

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: ausztrália tenger víz korall fitoplankton

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr223166241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása