Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Az Aras folyó a török-örmény-iráni határon

2011.07.26. 07:28 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (568 KB, JPEG)

A fenti - Örményország és Törökország nemzetközi határát ábrázoló - fénykép a Nemzetközi Űrállomásról készült. Az Aras-folyó választja el e két országot. Tőle észak-északkeletre Örményország található, dél-délnyugat irányban pedig Törökországot találjuk. Az extenzív mezőgazdaság a határ mindkét oldalán gyakori, csakúgy mint a számos urbanizált terület, amik szürkétől barnáig terjedő színben jelennek meg. E települések közé tartozik Artashat és Armivir az örmény, és Igdir a török oldalon. Bár az elmúlt években voltak törekvések a két ország diplomáciai kapcsolatinak rendezésére, ám az örmény-török határ hivatalosan le van zárva.

A domináns földrajzi elem az Ararát-hegység régiója, ami Agri Dagi néven is ismert. Az Ararát csúcsát voltaképp egy nagy sztratovulkán alkotja, ami a történelmi feljegyzések szerint utoljára 1840-ben tört ki és mintegy 40 kilométerre délre található az örmény-török határtól. Az alsóbb csúcs keletebbre - úgy is ismert, mint Kisebb-, vagy Kis-Ararát - szintén vulkanikus eredetű. A sötétszürke lávafolyás délkelet felé az Iránnal közös határ közelében található. Bár ez a határ hossza nagy részén szintén zárva van, hivatalos átkelőpontok teszik viszonylag könnyűvé az átjutást egyik országból a másikba.

Az Ararát fehér, gleccserbe burkolt csúcsát könnyű megtalálni a képen, az alsóbb, lankásabb lejtőkön pedig sötétzöld területek jelzik a bőséges növénytakarót. Nyugatra (a kép bal alsó részén) egy nagy tó, a Balik Golu (vagy Hal-tó) látható.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: törökország folyó jég gleccser ararát

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr933095217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása