Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Kilátás 10 millió kilométerről

2011.09.06. 20:48 gaia admin

letöltés nagyobb(acska) kép (32 KB, JPEG)

A Jupiterig tartó hosszú útján "hazafelé" tekintve láthatta a fenti ritka képet a Juno űrszonda Földünkről és a Holdról. Az űrszonda ekkor (2011. augusztus 26-án) közel 10 millió kilométerre volt a Földtől. Ekkora távolságból az óceánok, a kontinensek, a felhők, a jéggel borított területek csupán egy apró fényponttá mosódnak össze a világűr végtelenségével szemben. Még halványabb és kisebb pont a Hold, az eredeti fotón körülbelül 3 centiméterre a Földtől, ami jól szemlélteti az arányokat. Valós távolságuk ekkor kb. 402 000 km volt, a Hold tehát épp földtávolban volt.

A Juno ezt a távolságot kevesebb, mint egy nap alatt tette meg. Az űrszondát augusztus 5-én indították útnak és körülbelül 5 év múlva, 2016. július 4-én fogja elérni a Jupitert, de addig még további 2,8 milliárd kilométer megtétele vár rá. A fenti képet a Juno-misszión dolgozó földi irányítócsapat készítette, az űrszonda eszközeinek és alrendszereinek első tesztjeként.

"Ez egy figyelemre méltó látvány, amihez ritkán van szerencsére az embernek" - Mondta Scott Bolton, a Juno-misszió kutatásvezetője, a san antonioi Délnyugati Kutatóintézet munkatársa. "Bolygónknak ez a látványa megmutatja, hogy hogyan is fest a Föld kívülről, különleges perspektívát nyújtva szerepünkről és helyünkről az univerzumban. Szerény, mégis gyönyörű látvány."

A fotó és a többi ellenőrzés biztosította, hogy a Junoval minden rendben és úton van a Jupiter felé. Amint eléri a bolygót megkezdi méréseit, amik által betekintés kaphatunk a Jupiter eredetébe, felépítésébe, atmoszférájába és magnetoszférájába. Annak kiderítésében is segítséget fog nyújtani, hogy kiderüljön van-e szilárd magja a gázóriásnak.

A Juno twitteren is követhető, csakúgy mint a Gaia blog. (Sőt mi több, az utóbbit like-olni is lehet.)

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: föld űr hold jupiter

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr993206519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása