Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Az Appenini-félsziget déli része éjjel

2011.07.04. 20:35 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (514 KB, JPEG)

Éjszakánként a Föld felszínét finom fénycsipke borítja, különösen ott, ahol már régóta tart a városok fejlődése (pl.: Európa). A nagy urbanizált területek földkörüli pályáról is felismerhetőek, az erőteljes kivilágításnak és a pontosan kivehető utcahálózatnak hála. A kontinentális partvonalak felismerését a kisebb agglomerációk fényei jól elkülöníthetővé teszik.

A fenti, űrből készített fénykép megmutatja az olasz csizma déli részének éjszakai képét. A "lábujj" és a "sarok" tisztán látszik olyan nagyvárosok fényei által, mint például Nápoly, Bari és Brindisi, valamint számos kisebb településnek fényeinek köszönhetően. A szegélyező Adriai-, Tirrén- és Jón-tengerek sötét részekként jelennek meg a félszigettől keletre, nyugatra és délre. A szicíliai Palermo és Catania fényei szintúgy láthatóak.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS - International Space Station) Románia területe felett volt a kép elkészültekor, közel Bukaresthez, a fővároshoz (kb. 945 km-re északkeletre). A kép előterében egy dokkolt orosz űrhajó napeleme látszik. A fényképezett terület távolsága, a fotós helyzete és a látószög okozza, hogy rövidülésben látszik a félsziget és Szicília.

Az ISS028-E-8604 kódú űrből készült fénykép 2011. június 11-én készült, egy Nikon D3S kamerával, 35 mm-es objektívet használva.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: éjszaka olaszország fény fénykép szicília

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr873039406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása