Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Porfelhők Irak felett

2011.06.24. 10:25 gaia admin

A felvétel 2011. június 19-én készült. Nagyméretű kép letöltése (1 MB, JPEG)

Kettős por-áramlat nyúlik keresztül Irak területén délkeleti irányban 2011. június 11-én.

A NASA Aqua műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer - a magyar fordítástól eltekintenék) képfelvevő egysége készítette ezt a felvételt, ugyanazon a napon.

Két párhuzamos áramlat jött létre Délkelet-Irakban, melyek a Perzsa-öböl felé haladnak. A nyugati áramlat, mely a kuvaiti határon halad át bézs színű, ami száraz tavi, vagy folyómederből származó üledékekből származhat. A keleti áramlat sokkal sötétebb, amit a Qal'at Salih és Suq ash Shuyukh (1-1 iraki város) között található néhány időszakos tó medencéjéből kifújt poranyag okozhat.

A képen (kattintásra megnő) vizes élőhelyeket is találunk, melyek az utóbbi évtizedben változó mennyiségű csapadékot kaptak.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: irak szél por üledék modis

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr83010758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása