Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Ilyen amikor LENÉZEL egy hullócsillagra

2011.08.25. 07:59 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (604 KB, JPEG)

Sok ember töltötte el az idejét a szabadban azzal, hogy a csillagos égboltra csíkot húzó  "hullócsillagokra" várt. Néhány kultúrában ez azt jelenti, hogy akkor kívánhatunk és majd kívánságunk teljesül, máshol pedig úgy tartják, hogy fontos események hírnökei ezek, például ha egy jövőbeli uralkodó születik. Bár nem tényleges csillagok, a hullócsillagok a világűrből érkeznek és tulajdonképp a Föld légkörébe belépő meteoroidák izzó csóvája a meteor.

A meteoroidák apró objektumok, amelyek a naprendszerben keringenek és a Föld a gravitációs ereje által "bevonzza" őket. Ezek az objektumok - általában aszteroidák vagy üstökösök töredékei, bár marsi vagy holdi eredetűek is lehetnek - felforrósodnak, majd felizzanak, ahogy összeütköznek a légkör molekuláival és fényes csíkot (a repülőgépek kondenzcsíkjához hasonlót) hoznak létre. Ettől a ponttól kezdve nevezhetőek meteornak. Ha az objektum valamely része túléli a földfelszínbe való becsapódást, akkor meteoritnak nevezzük. Bár a legtöbb meteorit természetes eredetű, esetenként az ember által létrehozott űrszemét is vissza tud lépni a légkörbe és meteorrá, sőt esetenként meteorittá is válhat.

Ez az fénykép a Nemzetközi Űrállomásról készült, amikor az Kína fölött tartózkodott, (körülbelül 400 kilométerrel nyugatra Pekingtől) ennek köszönhető a szokatlan, lefelé tekintő perspektíva a meteorra, ahogy az áthalad a légkörön. A kép 2011. augusztus 13-án készült, a Perseida-meteorraj érkezésének tetőpontján*. Ez az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, melynek szülőégitestje a 109P/Swift-Tuttle üstökös. Az üstökös pályája elég közel van ezekhez ahhoz, hogy a Föld gravitációs mezeje által beszippantva minden évben az egyik "legmegbízhatóbb" csillaghullást eredményezze.

Zöld és sárga légkörfény vékony rétegei jelennek meg a Föld felett, a kép bal oldalától a jobbfelső részéig húzódva. A légkörben 50 kilométer felett az atomok és molekulák napközben feltöltődnek energiával, éjszaka pedig kibocsátják ezt az elsősorban zöld fényt, ami a Föld körüli pályáról megfigyelhető. Az űrállomás napelemének egy része látható a kéü jobb felső részén, az amögötti világos rész pedig a Napot jelzi alacsonyan a horizonton.

Forrás: NASA Earth Observatory

* De nem csak a tetőpont éjszakáján érdemes hullócsillagra várni éjszaka, előtte és utáni is bőven akadhat néhány. 2-3 órát megér a látvány, remek program lehet a barátokkal töltött estékre.

Szólj hozzá!

Címkék: meteor hullócsillag

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr503177167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása