Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Aktivitás a Shiveluch vulkánnál

2011.08.15. 10:03 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (473 KB, JPEG)
letöltés
GeoTIFF fájl (2 MB, TIFF)
letöltés Google Earth fájl (KMZ)

A Kamcsatka-félsziget Oroszország Csendes-ócenáni partvidéke mentén helyezkedik el és jelenleg vulkanikus szempontból az egyik legaktívabb területe Földünknek. 4 vulkán egyidejű kitörését figyelhették meg nemrég és egy ötödik pedig a közelgő kitörés jeleit mutatja. Ezek közül kettőből füstfelhő emelkedik fel, ami a felvételen is látható. A kép északi (fenti) szélén a Shiveluch dél felé növekvő lávadómjából bocsát ki magából széles szürke füstfelhőt. 90 kilométerrel délnyugatabbra a Bezymianny vulkánból egy sokkal kisebb füstáramlat távozik.

A felvétel 2011. augusztus 3-án készült, az Aqua műhold fedélzetéről. Élénkzöld vegetáció borítja a folyóártereket és a hegyoldalakat, amit nagyobb magasságokban csupasz sziklafelszín és néha hó vált fel.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország vulkán kamcsatka shiveluch

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr683151096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása