Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Eugene hurrikán

2011.08.11. 08:36 gaia admin

letöltés nagyméretű kép(6 MB, JPEG)
letöltés GeoTIFF fájl (62 MB, TIFF)
letöltés Google Earth fájl (KML)

A Eugene hurrikán (magyarul akár Jenő is lehetne) maximális intenzitásának közelében volt, amikor az Aqua műhold MODIS egysége a fenti képet készítette róla 2011. augusztus 3-án, csendes óceáni nyári idő szerint 14 óra 10 perckor. Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont szerint a vihar 220 km/h-s állandó szélsebessége mellett 4-es erősségűvé vált, .
 
A fenti képen jól kivehető a vihar szeme, amit az ún. szemfal vesz körül, ami szintén határozottan megjelenik a felvételen. A szemfal magasra nyúló felhői sötét árnyékot vetnek a szem kerül. A szem jobb szélébe egy kis örvény van ágyazva, ez pedig egy kisebb, turbulensen forgó légáramlat a nagyobb viharon belül, ami angolul mesovortex néven ismert. Ez a jelenség fontos szerepet kap a hurrikánok intenzitásában.
 
Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont ilyen mezovortexeket jelentett a Eugene-hurrikán szemének környékéről a kép készültének idején, de ennek ellenére nem sokkal utána gyengülni kezdett. A vihar északnyugat felé, hidegebb vizek irányába haladt és augusztus 9-ére jósolták, hogy feloszlik, de ez már augusztus 6-án megtörtént. A hurrikán nem jelentett veszélyt a szárazföldre.
 

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: usa vihar hurrikán

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr193145266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása