Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Vegetációtüzek Dél-Afrikában

2011.08.10. 12:02 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (377 KB, JPEG)

Vékony füstlepel fedi a dél-afrikai trópusok területét, ami egyike a Föld leginkább bozóttűz-veszélyes területeinek. Számos tűz hozza létre e füstlepleket minden száraz évszak alkalmával. A tüzek természetes (villámcsapás általi) és mesterséges okból egyaránt kipattanhatnak. Gyakran helyiek gyújtják őket, hogy a korábban erdősült területen földet művelhessenek.

Ez a ferde, északnyugatra tekintő kép 2011 júliusában, a száraz évszak végén készült és jól látható rajta a kiterjedt füst az Afrikai lemez felett, Közép-Zimbabwétől (a kép bal alsó része) egészen Nyugat-Malawiig (a kép jobbfelső része) több mint 1000 kilométer hosszan és a széles parti síkságok a Zambézi alsó folyásánál Mozambikban. Itt a leplet alkotó füst a Zambézi-folyó völgye által vezetve, a belső területek felé húzódóan látható. A nagyobb magasságokban lévő világosszürke füstfelhők élesen elütnek a világosabb, "foltos" felhőborítástól a kép jobb alsó részén.

A füstlepel okozza a földfelszín homályosságát, aminek köszönhetően a Malawi-tó (vagy Nyasza-tó) is alig látható, csakúgy mint a Zambézi-völgyében található Cahora Bassa-tó, ami Afrika ötödik legnagyobb vízgyűjtője. A napfény felszíni visszaverődése kiemeli a 220 kilométer hosszú Kariba-tavat a kép baloldalán, ami a térfogat szempontjából a Föld legnagyobb mesterséges vízgyűjtője. Az Inyanga-hegység meredek, árnyékos délutáni arcát mutatja a képen a Mozambik-Zimbabwe határ mentén, kiemelkedve a füstlepel alól. A kép baloldalán a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt orosz űrhajó napelemei látszanak.

A felvétel egy Nikon D3S kamerával, 2011. július 23-án készült, 28mm-es objektívet használva.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: afrika fotó tűz füst zimbabwe mozambik malawi tó

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr703139625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása