Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Porfelhő a Vörös-tenger felett

2011.07.27. 17:22 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (3 MB, JPEG)
letöltés Google Earth fájl (KMZ)

2011 júliusának közepe táján por kavargott Afrika partjainál a Vörös-tenger felett. Július 20-án a poranyag kelet felé haladt, amit a NASA Terra műholdjának MODIS egysége is megörökített, ahogy az ezen a valós-színű felvételen látható.

A szél által szállított por elég vastag ahhoz, hogy teljesen elrejtse Szudán partjait és a vízfelszínt a szemünk elől. A legvastagabb rétegben épp Szaúd-Arábia partjait éri el a porfelhő. Távolabb, déli irányba Eritrea és Yemen között vékony porréteg homályosítja el a Vörös-tenger környékét.

A CIA World Factbook-ja szerint Szudánban a porviharok és szárazság jelentik a legnagyobb veszélyt. Szudán területének kevesebb, mint 10 százaléka művelhető és kevesebb mint 1 százaléka alkalmas ültetvényes gazdálkodásra.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: szaúd arábia szudán szél por eritrea yemen

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr123104948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása