Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Áradások a Jangce mentén

2011.07.10. 16:42 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (6 MB, JPEG) 

letöltés nagyméretű kép (5 MB, JPEG)

Magas maradt a vízszint a délkelet-kínai Donting és Poyang-tavaknál 2011. június 27-én. A Terra műhold MODIS egysége készítette a fenti képeket. A felső június 27-én, az alsó május 28-án készült.

Ezek a hamisszínes felvételek a látható és az infravörös-fény tartományát használják fel, növelve a kontrasztot a víz- és talajborítás között. A víz kék-sötétkék színekben játszik. A felszínborítottságtól függően azok a területek, melyek nincsenek vízborítás alatt, zöldtől a barnáig terjedő színekben látszanak. A felhők a halvány világoskéktől fehérig terjedő színekben figyelhetőek meg.

Késő májusban a Poyang-tavat (Kína legnagyobb édesvize, melybe öt folyó torkollik) apró, egymástól izolált vízfelületek alkották. Egy hónappal később a víztestek megduzzadt tóvá egyesültek. Eközben a Dongting-tó területe is megtöbbszöröződött.

A legutóbbi árvíz hónapokon keresztül pusztító aszályt követett. A szakadó esők előtt 3,5 millió ember szenvedett vízhiánytól és bár az esőzések meghozták a várt nedvességet, halálos árvizeket és földcsuszamlásokat is okoztak. Június 28-a óta közel 100 ember vesztette életét és körülbelül 27 ezer otthon vált lakhatatlanná.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr913055145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása