Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Éles tükröződés Massachusetts partvonalánál

2011.08.09. 07:26 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (422 KB, JPEG)

A NASA Johnshon Űrközpontjának Földi Megfigyelési stábja minden nap különböző lefényképezendő "célpontokat" küld a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronautáknak, de néha feltűnő jelenségek arra késztetik az űrhajósokat, hogy a saját fejük után menjenek. Egy ilyen jelenség az ún. sunglint-effektus, ami akkor jöhet létre ha a napsugarak és a megfigyelés iránya közel azonos szöget zár be a megfigyelt vízfelszín-részlettel. Ahol a jelenség a legerősebb, ott a vízfelület egy tükörhöz hasonlóan viselkedik és ezüstös színben látszik. A vízfelszín "durvaságának" függvényében szóródik a fény és homályosodik el a fényvisszaverődés, létrehozva az ezüstös becsillanást.

A fenti képen a becsillanás maximuma a Cape Cod-öbölben található, a Massachusetts-i "kampó" által részben közrefogott vízfelületen (a kép jobb oldalán). A víz csillogása éles kontrasztot teremt a partvonallal és a közeli Martha’s Vineyard és Nantucket szigetekkel. Mindkettő népszerű üdülőhely. Északra a Cape Ann nyúlik az Atlanti-óceánba, a New Hampshire-rel közös határszakasz pedig a part mentén haladva körülbelül 30 kilométerrel fentebb található.

Nyugatabbra Long Island keleti tűnik ki a kiterjedt felhőzet alól, ami a Közép-Atlanti és Középnyugati Államok területe fölött található. A kép készültének idején (2011. június 27.) a középnyugati területeket sújtó állandó viharok rekordárvizeket hoztak e területekre. Az atmoszféra vékony kék rétegei erős kontrasztot kapnak az űr sötétjével szemben a Föld görbületének mentén a kép bal szélén.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: fotó usa víz massachusetts

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr433127222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása