Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Hó az Atacama-sivatagban

2011.07.09. 16:51 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (11 MB, JPEG)

letöltés nagyméretű kép (13 MB, JPEG)

Általában a kicsapódott só foltjai fehérlenek a dél-amerikai Atacama-sivatagban, de 2011. július 7-én, amikor a MODIS a Terra műhold fedélzetéről ezeket a képeket készítette, a fehérség egy sokkal ritkább anyagnak volt köszönhető, a hónak. A BBC News számolt be arról, hogy egy hidegfront 80 centiméternyi vastagságú hóréteget borított a Föld legszárazabb helyeként ismert sivatag területére. A képek e ritka havazást mutatják be.

A felső kép fotó-szerű, természetes színben mutatja a havat. A sivatag felett néhány felhő volt található, kissé nehezítve a betekintést. Az alsó kép, ami mind a látható, mind az infravörös fény felhasználásával készült segít elkülöníteni a felhőket a hótól. A hó sötét pirosként jelenik meg, míg a felhők halványabb árnyalatú narancs, illetve fehér színben látszanak.

Bizonyára sokan örülnének most némi hónak idehaza is, ahelyett, hogy nap mint nap a 40 fokos hőséget kelljen elviselni.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: chile argentína sivatag atacama

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr913053154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása