Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Úszó horzsakő a Puyehue-Cordón Caulle vulkanikus komplexum közelében

2011.06.26. 19:12 gaia admin


letöltés nagyméretű kép (1 MB, JPEG)
letöltés GeoTIFF fájl  (52 MB, TIFF)
letöltés Google Earth fájl (KML)

A chilei Puyehue-Cordón Caulle vulkanikus komplexum kitörése a központtól több mint 20 kilométerre repítette a vulkanikus kőzetanyagot. A műholdkép 2011. június 14-én készült , azt mutatja be, ahogy a horzsakő (habkő) úszik a Puyehue-tól keletre eső hegyi tó vízfelületén. A tó bizonyos részei nincsenek horzsakővel fedve, ott a vízben oldódott, finom hamu festi kékre a vizet. A kép déli szélén látható a hamufelhő, a folytatódó kitörés bizonyítékául szolgálva, mely június 4-én vette kezdetét.

A képet az Advanced Land Imager (ALI) készítette az Earth Observing-1 (EO-1) műhold fedélzetéről. A felső kép az alsó részlete, az úszó horzsakőt mutatja be. Az alsó képen a Chilében kialakult hamufelhő Argentína felé való terjedését láthatjuk.

Forrás: NASA Earth Observatory 

 

Szólj hozzá!

Címkék: chile vulkán hamu argentina horzsakő

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr443016693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása