Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

A Yukon-folyó deltája

2011.10.11. 12:46 gaia admin

yukon_etm_2002265.jpg

letöltés nagyméretű kép (6 MB, JPEG)
letöltés GeoTIFF fájl (37 MB, TIFF)

A Yukon-folyó Kanada Brit-Kolumbia nevű tartományában ered és keresztülfolyik a Yukon-területen, (érdemes egy pillantást vetni Kanada sajátos közigazgatási rendszerére) mielőtt Alaszka területére érne. Délnyugat-Alaszkában a Yukon deltatorkolata a tundra hatalmas területén terül szét, ahol a Yukon és a Kuskokwim folyók a Bering-tenger felé kanyarognak.

A Yukon-deltáról készült fenti valós színű képet a Landsat-7 ETM+ szenzora készítette 2002. szeptember 22-én. A tenger felé tartva egymásba torkolló és szerteágazó, valamint a parti tavakat tápláló folyóágak kissé úgy néznek ki, mint a testet behálózó erek.

A Yukon deltatorkolata vízi- és vándormadarak fontos élőhelye és a legtöbb itt lévő védett területnek kevesebb, mint 30 méter a tengerszint feletti magassága. Ilyen alacsonyan a felszín legtöbbször kopár, fáktól mentes, a folyók pedig hirtelen tudnak új csatornákat mélyíteni egy-egy áradáskor a tenger mihamarabbi eléréséhez. A víz fakó színe állít tanúbizonyságot a folyók nagymértékű hordalékbehordásának

Ez a terület ugyan ma bővelkedik vizekben, de egykoron sokkal szárazabb volt. Körülbelül 2 millió éve, a jégkorszakok sora számos gleccsert szült az északi féltekén. Ahogy a gleccserek nőttek, a tengerek vízszintje csökkent. Mintegy 20 ezer éve a világtenger szintje annyira lecsökkent, hogy a Bering-földhíd - egy széles füves terület - is szárazra került. E füves síkság biztosított átjárást a vadon élő állatoknak Eurázsia és Észak-Amerika között, valamint életteret a mai amerikai őslakosok őseinek. Ezek az emberek több ezer évig éltek itt és a Yukon deltavidéke ma is egyike Alaszka legnépesebb vidéki területeinek, több ezer yup'ik eszkimü él ma is a területen.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: usa folyó torkolat

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr103294713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása