Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Friss lávafolyás a Pu’u O’o kúpnál

2011.09.13. 09:38 gaia admin

letöltés nagyméretű természetes-színű kép (1 MB, JPEG)
letöltés nagyméretű hamisszínes kép (288 KB, JPEG)

Bár a Kilauea vulkán működése már több, mint 25 éve folyamatos, a vulkáni tevékenység egyáltalán nem az. Időről időre a vulkán alatti magmaáramlás változik, ami a régi nyílások bezáródásához és újak létrejöttéhez vezet. Márciustól - amikor hirtelen lávaszökőkutak jelentek meg a Kamoamoa-nyílásnál - kora augusztusig, a Kilauea friss lávaanyagának zöme egy, a Pu’u O’o kráterben formálódott "lávatóba" került.

2011. augusztus 3. délutánján a Pu’u O’o-tól 700 méterre nyugatra a láva a kráter részleges összeomlását követően hirtelen elkezdett lecsapolódni. Az aktivitás 2 lávafolyást formált: egyet félúton a Pu’u O’o és a Kamoamoa-nyílás között és egyet a krátertől közvetlenül déli irányba. Heteken belül a nyugati folyás csörgedezővé lassult és a Pu’u O’o kráter beli lávató elkezdett lassan visszapótlódni. A magas hőmérséklet okozza a világos-pirosas színt a Kilauea-ról készült hamisszínes felvételen.

A Pu’u O’o kráterről és környékéről készült természetes színű felvételt az Advanced Land Imager (ALI) nevű eszköz készítette az Earth Observing-1 (EO-1) műholdról 2011. szeptember 7-én. A legfrissebb lávafolyások fekete(-közeli) színűek, míg az idősebbek idővel barnába fordulnak. A legidősebb lávákat már zöld ohia erdők fedik. A kráter dél-délnyugati oldalán, az uralkodó széliránynak megfelelően a tartós vulkáni gázkibocsátás teszi világosabbá a lávafelszíneket.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: vulkán láva hawaii kráter

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr63215269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása