Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Hunza-völgy - földcsuszamlás által elgátolt tó

2011.09.05. 07:00 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (4 MB, JPEG)
letöltés GeoTIFF fájl (16 MB, TIFF)
letöltés Google Earth fájl (KML)

2010. január 4-én földcsuszamlás sújtott le az észak-pakisztáni Hunza-völgyre, elpusztítva ezzel egy falut és elzárva a Hunza-folyó medrét. Ahogy a víz elraktározódott a földcsuszamlás által létrehozott "gát" mögött, egyre magasabbra emelkedett a vízszint, a helyi lakosokat otthonaik elhagyására kényszerítve ezzel. A víz elsodort egy hidat is, meggátolva így a falu elérését. A mérnököknek és a hadsereg embereinek 2010 májusában sikerült egy árapasztót "vésni" a gátba, amivel biztosították a víz átfolyását.

Bár az árapasztó csökkentette a víz nyomását, a Hunza-völgyben az élet nem került vissza a régi kerékvágásába. A NASA Earth Observing-1 nevű műholdja készítette 2011. augusztus 3-án a fenti valós színeknek megfelelő képet, ami a földcsuszamlás által létrehozott gátat és a mögötte felduzzadt tavat mutatja. A felső kép nagyobb betekintést nyújt, az alsó az abból készült kivágat. Mindkét kép el van forgatva, így az északi irány a kép jobb oldala felé található.

A tó délnyugati végén vadvízi jelleget ölt az árapasztón kizúdult víz (fehér színű, gyors folyású), máshol kékes-zöldes színben látszik a vízfelület.

David Petley geológus (a Durham Egyetem Nemzetközi Földcsuszamlás Központjának munkatársa) a földcsuszamlás hatásait vizsgálja 2010 januárja óta. Arra a következtetésre jutott, hogy a tó vízszintje 2010 júliusának elején az árapasztónak köszönhetően valószínűleg stabilizálódott. Az ezt követő 13 hónapban az átfolyó víz erodálta a földcsuszamlás által létrehozott gátat és kiszélesítette a csatornát. A tó kifolyása ennek ellenére korlátozott maradt az árapasztó szűk bemeneti nyílása miatt, de Petley megfigyelései szerint ez változott kissé 2010 júliusa és 2011 augusztusa között.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr723200280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása