Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Kréta szigete, Görögország

2011.08.23. 15:00 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (291 KB, JPEG)

A görög mitológiában Kréta szigete Minosz király és a Minótaurusz (félig ember félig bika alakú teremtmény) otthona volt, de a sziget ismert történelmi múltja sem kevésbé impresszív. E sziget volt a Mínoszi kultúra központja, amelynek virágzása i.e. 2700-1420-ig tehető. Régészeti, geológiai és kulturális bizonyítékai is vannak, hogy a Santorini vulkán kataklizmaszerű kitörése okozta a civilizáció i.e. 1620-as hanyatlását, ami viszont még nem jelentette a teljes pusztulását.

Napjainkban Kréta a legnagyobb és legnépesebb görög sziget. Nyugat-keleti irányban 260 km hosszú és 60 km a legszélesebb részén. Az egyenetlen felszínt hegységek, fennsíkok és mély szakadékok alkotják. A legnagyobb városa Iráklio (ógörögösen: Hérakleion), mely a sziget északi partján található.

Több kisebb sziget övezi Krétát, ezek közül a két legnagyobb Dia és Gavdos egész évben gyéren lakott, habár nyaranta Gavdosra számos turista is érkezik.

A Nemzetközi Űrállomásról, 2011. július 22-én készített képen a sziget nyugati és középső részeit az ezüst színben látszó tenger határolja. A jelenség angol neve sunglint, okozója a pontosan a megfigyelő felé tükröződő napfény. Ennek maximuma a fehérebb vízfelületek felé található. A vízfelületi áramlatok apró változást okoznak a tükröződésben a visszaverődési szög módosításával - ez látható a sziget délnyugati partvonalának mentén és Gavdos szigeténél.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: sziget görögország tenger kréta

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr233173673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása