Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Tél és nyár a Tarim-medencében

2011.08.13. 15:18 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (5 MB, JPEG)

letöltés nagyméretű kép (5 MB, JPEG)

Kína legnyugatibb részén fekszik a Tarim-medence, aminek része a Taklamakán, a legnagyobb, legforróbb és legszárazabb kínai sivatag. Homokdűnék borítják a Taklamakán-sivatag mintegy 85%-át, melyek gyakran erőteljes homokviharokat táplálnak anyagukkal. Távol az ázsiai monszunoktól és a sarki viharoktól a központi medence kevesebb mint 10 milliméter csapadékot kap évente. Ilyen száraz környezetben a növényzet ritka, de még találni némi vegetációt, ami nyaranta képes többé-kevésbé elboldogulni.

A Kunlun- és a Tien-san-hegységekből lefutó vizek folyókat táplálnak, melyek a vegetáció vízellátását biztosítják. A fenti képeket 2011. január 26-án (fent) és augusztus 6-án (lent) a NASA Aqua műholdjának MODIS egysége készítette.

A januári képen hó borítja a Tarim-medencétől északra és nyugatra található hegységek csúcsait, a medence maga pedig barna árnyalatokban látszik. Az augusztusi képen a hó sok hegyről visszahúzódott, míg a hóolvadás által felszabadult nedvesség biztosította az élethez szükséges nedvességet a medence határvonala mentén.

A Kunlunból lefolyó vizek által táplált Hotan-folyó északi irányba fut - de csak az év egy bizonyos szakaszában. A folyóvölgy januárban száraz, de augusztusban már növényzet szegélyezi.

A medence északi határa mentén a Hotan a Tarim-folyóba torkollik, ami több zöld területet kapcsol össze az augusztusi képen. A Tarim-folyó egy közel 500 km hosszú területet lát el vízzel. Lombhullató erdők, nyárfák szegélyezik a folyót nyáron. Ezek az erdők megkötik a homokos talajt és tompítják a száraz éghajlat hatását. Amióta az ember is megjelent e területen néhány ilyen erdőt kivágtak, hogy öntözött növényeknek hozzanak létre vele termőhelyeket.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: kína tarim medence kunlun tien shan

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr873147966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása