Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Két holdja volt Földünknek?

2011.08.08. 07:00 gaia admin

"Amerikai csillagászok érdekes teóriával álltak elő annak a rejtélynek a megmagyarázására, hogy miért aszimmetrikus a Hold kérgének struktúrája és összetétele. Az elmélet szerint évmilliárdokkal ezelőtt a Földnek két holdja volt, majd ezek összeütköztek, és a kisebb, nagyjából ezer kilométer átmérőjű objektum beleolvadt a nagyobba, így létrehozva a most Hold néven ismert égitestet.

A Hold kérge a Föld felől látható, illetve a túloldali, árnyékos oldalon jelentős különbségeket mutat. A távoli oldalon 50 kilométerrel vastagabb, és nyoma sincs olyan elemeknek benne, mint a foszfor, a ritkaföldfémek és a kálium, amelyek a Hold felénk néző oldalán igen gyakoriak. A két oldal felszíne is különbözik, az innensőn nagyságrendekkel kevesebb a kráter, és nyoma sincs a túloldali hatalmas hegyláncoknak. Ezt a jelenséget megmagyarázná az ütközés elmélete..."

Folytatás az Index.hu-n.

Szólj hozzá!

Címkék: hold

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr313126546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása