Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Medve-gleccser, Tadzsikisztán

2011.07.30. 18:26 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (3 MB, JPEG)
letöltés GeoTIFF fájl (16 MB, TIFF)
letöltés Google Earth fájl (KML)

2011 nyarán a tadzsikisztáni Medve-gleccser (Medvezhiy) hirtelen csúszott meg völgyében. Hosszabb távon, mint azz az elmúlt 22 évben bármikor tette. A gleccser hirtelen csúszása a glaciológusok és katasztrófavédelmi szakemberek körében nagy aggodalmat váltott ki, mivel jeges árvíz öntheti így el a Vanch-folyó völgyét. A műholdképek és a helyi tudósok jelentései alapján a jégár 800-1000 méter közötti távolságot tett meg 2011 júniusa óta, míg az átlagos mozgási sebessége 2-400 méter évenként. A gleccser végmorénasánca eltorlaszolja az Abdukagor-folyót és egy 300-350 méter átmérőjű tavat képez. A repedések és  jégalagutak átfolyást biztosíthatnak ugyan némi víznek, de a folyó lentebbi részén elhelyezkedő hidat már többször is mosta el áradat.

A Medve-gleccserről a fenti képet a NASA Earth Observing-1 (EO-1) műholdjáról az ALI (Advanced Land Imager) szenzor készítette 2011. július 23-én. A gleccser korábbi elhelyezkedései (május 2., június 3. és július 23.) is jelölve vannak a képen.

A Pamirban található Medve-gleccser durván 16 kilométer hosszú, legfelső része 4500 méterrel a tengerszint felett található az alsó elvégződése pedig mintegy 3000 méter magasan van. A glaciológusok úgynevezett pulzáló gleccserként írták le, a legutóbbi ilyen "kilengései" 1989-ben és 2001-ben voltak.

Nagyobb "kilengés" volt még 1963-ban és '73-ban, amikor időszakos tavak alakultak ki a jég mögött. A gleccser minden esetben körülbelül 2 kilométert haladt lefelé a völgyben, felduzzasztva az Abdukagor-folyót az akár 100 méter magas jégtömbjeivel. Amikor ez a jég-gát átszakadt, több mint 20 millió köbméter víz zúdult le a folyón. Ezekben az esetekben nem volt emberáldozat, de a jelentések szerint az infrastruktúrában jelentős kár esett. Az 1960-as évek óta rendszeresen tanulmányozzák a területet a tudósok.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: jég gleccser tadzsikisztán pamir

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr273112427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása