Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

A "Festett sivatag" két arca

2011.07.20. 21:24 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (9 MB, JPEG)

letöltés nagyméretű kép (11 MB, JPEG)

Észak-Arizonában nagy kiterjedésben vannak erózióra hajlamos, iszap- és agyagalkotókból álló badland térszínek (művelésre alkalmatlan, ún. rossz földek - Magyarországon Kazár mellett is található egy). Ez a "Festett sivatag" Grand Canyon északnyugati és a Petrified Forest Nemzeti Park délkeleti részén található.

2009. március 28-án a Landsat 5 műhold Thematic Mapper szenzora két képet készített a "Festett sivatagról". A képek el vannak forgatva, így az északi irány a kép jobb oldalának felel meg.

A felső, valós-színű kép hasonló ahhoz, amit a saját szemünkkel látnánk az űrből. Föld-színek dominálnak, bézstől rozsdaszínen át egészen a sötétbarnáig. Északon (jobb oldalt) fekszik a Hopi Buttes, mely egy a földtörténeti óidőben létrejött vulkanikus komplexum, ami sokkal jobban ellenáll az eróziónak, mint a környezete. Sötét vulkanikus kőzetek jelölik ki a kúpok lejtőit. Délen (bal oldalt) a felszín egyenletesen sötét.

A Thematic Mapper szenzor olyan részeit érzékeli a fény spektrumának, amit az emberi szem nem láthat. Az alsó kép e további spektrális sávok felhasználásával készült, melyeket felhasználva könnyebb elkülöníteni a különböző kőzettípusokat, talajt és vegetációt. Ez a szenzor a növényekben tárolt vizet is érzékelni tudja.

Amíg a valós-színű felvételen közel ugyanabban a barna árnyalatban jelennek meg a sziklás lejtők északon és a déli rész vegetációja, addig a hamisszínes felvételen ezek a vonások különböző színben jelennek meg. Az élénkebb zöld délen a Sitgreaves Nemzeti Erdőséghez tartozó terület. A kép közepén kígyózó zöldesebb vonal egy folyó menti dúsabb vegetációt jelöl.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: usa arizona badland

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr803084565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása