Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Folytatódó aktivitás a Puyehue-Cordón Caulle vulkánnál

2011.07.11. 23:03 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (841 KB, JPEG)

letöltés nagyméretű kép (1 MB, JPEG)

A változó irányú szél a chilei Puyehue-Cordón Vulkanikus komplexum hamu- és gázelegyét eltérő irányokba fújta július elején. 8-án a MODIS a NASA Terra nevű műholdján kelet-délkelet irányba terjedve figyelte meg (felső kép), míg július 2-án az Aqua műhold MODIS egysége már északnyugat felé terjedően figyelte meg (alsó kép).

A kibocsátott vulkanikus elegy hamu, gőzök és az emberi szem számára láthatatlan gázok kombinációja. Világos színéből arra lehet következtetni, hogy látható rész vízgőz és némi hamu keveréke. A Puyehue-Cordóntól keletre a kitörés által lerakott hamu már bézs színűvé tette a tájat.

A futótüzek (erdőtűz volna talán a legközelebbi magyar kifejezés, de úgy vélem az nem fedi le az angol "wildfires" kifejezést) puha hamujával ellentétben a vulkanikus hamu egyenetlen üveg és kőzetszemcséket tartalmaz. Csiszoló, enyhén maró hatású és nedvesen képes vezetni az elektromosságot. Megnehezíti a légzést és befedi a  növényzetet, fogyaszthatatlanná téve azt, de különféle gépeket is működésképtelenné tehet, elég csak a légtérzárra gondolni a tavalyi izlandi kitöréskor.

Az e vulkán által július elején kibocsátott vulkáni hamu további nehézségeket okozott a déli félteke más részein. Egy jelentés szerint a vulkanikus elegy nem csak Dél-Amerikában, hanem Ausztrália és Új-Zéland területén is akadályozta a légi közlekedést. Eközben Argentína délnyugati tartományaiban rendkívüli állapotok uralkodtak a Puyehue-Cordón hamurétege által okozott károk hosszú sora miatt.

Forrás: NASA Earth Observatory

Egy korábbi bejegyzés ugyaninnen.

Szólj hozzá!

Címkék: chile argentína vulkán szél hamu

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr653058984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása