Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

Futótüzek Nyugat-Kanadában

2011.07.05. 21:18 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (2 MB, JPEG)

Forró, száraz időjárás vezetett számos (futó)tűz kialakulásához a kanadai Alberta, Saskatchewan és az Északnyugati Területek határainak vidékén 2011. júniusának vége felé. A képet a MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) készítette az Aqua műhold fedélzetéről, június 26-án. Vastag füst áramlik délre az erdőtüzek csoportjaitól, melyek piros körvonallal vannak jelölve.

Délen a sötétbarna "égési-seb" jelöli a Richardson tüzet, ami május 15-én kezdődött. A június 27-én megjelent jelentés szerint a Richardson tűzben 613 360 hektár (~6 137 négyzetkilométer) terület égett le. A tűz része az ún. Bitumont Complex néven emlegetett "tűzeseménynek", ami magában foglalja néhány, az "égési seb" keleti oldalán égő tüzet is.

2011-ben Kanadában ezidáig az átlagnál kevesebb tűz volt, de ezek az átlagnál 277%-kal több területet égettek fel. A 2011-ben eddig leégett 1 179 669 hektár területnek több mint a feléért a Richardson tűz felel.

Forrás: NASA Earth Observatory

Szólj hozzá!

Címkék: kanada tűz füst

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr463042649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása