Gaia blog - Érdekességek a Földről

Műholdképek, fotók és cikkek, sok minden ami a Földünkkel kapcsolatos.

Utolsó kommentek

A Grímsvötn vulkán kitörése

2011.06.25. 18:31 gaia admin

letöltés nagyméretű kép (341 KB, JPEG)
letöltés GeoTIFF fájl (2 MB, TIFF)

Miután 2011 májusában Izland nagy részét hamuval fedte be a Grímsvötn vulkán, egy kis tavat hozott létre, benne a hő által megolvasztott jéggel körülötte pedig a Vatnajökull gleccseren keletkezett "lyukkal". (A jökull egyébként izlandi nyelven gleccsert jelent, tavaly tehát minden sajtóorgánum helytelenül emlegette az áprilisban kitört vulkánt Eyjafjallajökull néven, hiszen ez a név a gleccserplatóé, ahol a vulkán elhelyezkedik, a vulkán maga az Eyjafjalla.)

A fenti valós színes felvételt az Advanced Land Imager (ALI) rendszer készítette az Earth Observing-1 (EO-1) fedélzetén.

A tó a kitörési hely nagy részét elfedi, de a déli partja mentén látható félhold alakú forma kivétel, az talán a kitöréskor létrejött tefra-kúp. A nyílás körül szürke hamu borítja a Vatnajökull gleccer jegét, távolabb pedig a hamu teszi zavarossá a hófelszínt.

Forrás: NASA Earth Observatory

 

Szólj hozzá!

Címkék: vulkán hamu izland grímsvötn

A bejegyzés trackback címe:

https://gaia.blog.hu/api/trackback/id/tr523014282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása